Katedralens historie — Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Outils personnels

Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Katedralens historie

Katedralen i Puy, symbolikk i troens tjeneste.

Notre-Dame du Puy, klassifisert som Verdens kulturarv av UNESCO som en del av Jakobsveien, er fascinerende av flere årsaker:

  • Der den henger i luften ligner katedralen et skip der baugen står mot pilgrimene for å ta imot dem i koret sitt. En trapp som følger klippene oppover, passerer under midtskipet og kommer opp foran koret.
  • I romansk stil, men bygget i den gotiske perioden, samler katedralen på harmonisk vis barokke elementer, spesielt i mariakoret. Den har samlet inspirasjon i mange andre kulturer: den bysantiske, den italienske og den mozarabiske. Allikevel er den harmonisk, beroligende og trøstende i sin stil.
  • Katedralen er en av de høyeste stedene for Mariadyrkelse i Europa i Middelalderen og kjent som et enormt relikvarium for den Svarte Jomfrus helligdom. Den mest kjente statuen, av etiopisk fabrikasjon, som, i henhold til tradisjonen, ble gitt av Sankt Louis, ble brent under den Franske Revolusjon og deretter erstattet av den nåværende statuen, fra 1600-tallet.
  • Den opprinnelige kirken, som ble erstattet av den romanske katedralen, ble reist etter at Jomfru Maria åpenbarte seg for en syk kvinne og helbredet henne etter at hun hadde lagt seg ned for å be om helbredelse på en dolmenstein (stor stengrav) som deretter ble kalt “feberstenen”. Denne befinner seg nå i et lite kapell vegg til vegg med mariakoret. Biskopen av Puy, sankt Vosy, hjulpet av arkitekten sankt Scutaire (også biskop) reiste deretter denne katedralen rundt dolmensteinen, over ruinene til et antikt hedensk tempel.

 Jubileet til Notre Dame du Puy vil feires i 2016, og deretter i 2157

 

Jubileet til Notre Dame du Puy er kjent helt fra 900-tallet etter at 25. mai, Marias budskapsdag, og unnfangelsesdagen til Jesus Kristus, sammenfaller med Langfredag, Kristi dødsdag på korset. Denne hendelsen som samlet massene og som nå feires fra 25. mars til 15. august, vil feires i 2016, og deretter i 2157. Hvert år, på Jomfru Marias himmelfartsdag, samler en stor prosesjon nesten 10 000 mennesker i Puys gater.

I FELLESKAP MED HELGENENE

            Notre-Dame du Puy er en av de eldste katedralene i Europa dedisert til Maria og folk har valfartet hit siden 400-tallet. Den Svarte Jomfru tilbes her, spesielt den 25. mars, Marias budskapsdag, og 15. august, Marias himmelfartsdag, når “les ponots” (innbyggerne i Le Puy-en-Velay) bærer den i prosesjon gjennom byens gater.

            Katedralen er også utgangspunktet for den mest frekventerte av Jakobsveiene, Via Podiensis (Puy-veien). Om morgenen etter messen kl. 7 samler pilgrimene seg rundt statuen av sin skytshelgen, Sankt Jakob, som du kan se etter at du går opp “l’escalier du ventre” (magetrappen [1]) til høyre. De presenterer seg ved å fortelle kort om hvor de kommer fra og hvor de vil reise, om de vet det. Etter velsignelsen får de pilgrimspasset fra en religiøs kvinne og de kan få bønneintensjonen fra en annen pilgrim, eller fra en turist. Det handler ikke om å ta den med til Compostela, men, det som kan være vanskeligere, å bære den ved hjertet, for å på den måten komme nærmere Guds hjerte. Det er dette vi kaller “helgenenes fellesskap”.

 

[1] Det dreier seg om den sentrale trappen med 134 trappetrinn som leder direkte inn til katedralen og Fader Emmanuel Gobilliard, Rektoren, kom på det overraskende navnet slik: "I det man kommer inn i denne kirken har man inntrykk av å være i mors favn. Se denne trappen som kalles "livstrappen". Man føler seg virkelig som om man var tilbake i mors liv. For oss kristne er Kirken som en mor og slik denne kirken er bygget kjenner man seg velkommen der: den strekker sine armer ut for å favne oss i sitt indre. Vi er som tilbake i mors liv, som om vi var unnfanget der. Som dere vet har vi alle et sterkt og nostalgisk bånd til mor, og selv for ikke-troende vil man kunne oppleve noe helt spesielt her".