Aller au contenu. | Aller à la navigation

Outils personnels

Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Inledning

I hjärtat av en av Frankrikes mest välkända medeltidsstäder står domkyrkan »Notre Dame de l'Annonciation« (Vår Frus Bebådelsedag). Domkyrkan är inskriven som ett världsarv för UNESCO och är även utgångspunkt för den välkända pilgrimsvandringen till Sant Jakob de Compostela. Platsen inbjuder pilgrimer och andra besökare att söka stöd och förtröstan.

        I vår vackra helgedom uppenbarar sig Jungfru Maria som vår moder

 

I vår vackra helgedom uppenbarar sig Jungfru Maria som vår moder, som den som tar emot oss som vi är, utan att fördöma, hon som överlämnar åt oss sin gudomlige son.

         Sedan 1600 år har miljontals ivriga pilgrimer kommit för att vid Jungfru Marias fötter anförtro sig åt Gud, för att de skall bli bönhörda.

         De ständigt brinnande ljusen och de nedskrivna bönerna vittnar om det. Var inte rädda att göra som de. Påskynda era steg för att anförtro henne era bekymmer, era lidanden, er glädje och ert hopp, ty hon finns där och lyssnar på oss: på Bebådelsedagen lyssnade hon till ängeln och tog till sig Guds ord som för alltid finns i henne.

         Sedan mer än tusen år samlar sig pilgrimsfararna här för att gå längs stigarna på Sankt Jakobs pilgrimsled. De kommer från mycket olika miljöer, socialt och geografiskt, troende eller inte troende. De hedrar med sin närvaro den första gudstjänsten klockan 7.00 och tar emot välsignelsen innan de går iväg.

         Tack för ert förtroende! Tack till er som tar emot besökarna och frikostigt passar upp i helgedomen. Ni står till förfogande för att vår helgedom skall vara vacker men framförallt för att ni genom denna skönhet skall kunna uppleva ett verkligt möte med Gud, en relation som är en hjärtehemlighet för var och en.

         Alla är välkomna!

         Ni kan försäkra er om våra böner.

                                                                           Fader Emmanuel Gobilliard,

                                                                           rektor för katedralen