Aller au contenu. | Aller à la navigation

Outils personnels

Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Η Ιστορία του καθεδρικού

Ο καθεδρικός του Puy ένα σύμβολο στην υπηρεσία της πίστης.

 

Ταξινομημένο στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO για τα μονοπότια του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλας ο καθεδρικός Notre-Dame του Puy είναι μαγευτικός για πολλούς λόγους :

  • Χτισμένος πάνω σ’ ένα μικρό βράχο μοιάζει με ένα γιγάντιο πλοίο που υποδέχεται τους προσκυνητές, με τα σκαλιά χτισμένα πάνω στον βράχο τα οποία περνούν μέσα από το δάπεδο της εκκλησίας και φθάνουν μπροστά στο ιερό.
  • Σε ρωμαική τεχνοτροπία κατασκευασμένος στη γοτθική περίοδο υποδέχεται αρμονικά τα στοιχεία μπαρόκ ειδικά στο χώρο της χορωδίας. Είναι πλούσιος σε επιρροές : βυζαντινές, ιταλικές, και μοζαράβικες και παρόλαυτα η αρμονία του ηρεμεί και γαληνεύει.
  • Είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια της Παναγίας της μεσαιωνικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στα σημαντικά ιερά προσκυνήματα, είναι ο ναός της Μαύρης Παναγίας. Είναι από τα πιο γνωστά αγάλματα, αιθιοπικής προέλευσης θα λέγαμε, δωρίστηκε κατά την παράδοση από τον Saint-Louis, το οποίο κάηκε κατά τη γαλλική επανάσταση, έπειτα αντικαταστάθηκε από το παρών άγαλμα του 17ου αιώνα.
  • Ο πρώτος ναός ο οποίος αντικαταστάθηκε από αυτόν τον ρωμαικό καθεδρικό αναργέθηκε στην χάρη της Παρθένου Μαρίας αφού η ίδια το ζήτησε σε μία άρρωστη γυναίκα η οποία εκπληρούσε να γίνει καλά και γιατρεύτηκε καθώς καθόταν πάνω σε μία πέτρα που στη συνέχει ονομάστηκε ‘η πέτρα του πυρετού’. Αυτή η πέτρα βρίσκεται σ’ένα μικρό παρεκκλήσι δίπλα στο χώρο της χωροδίας. Ο επίσκοπος του Puy Saint-Vosy υποστηριζόμενος από τον αρχιτέκτονα Saint-Scutaire (επίσκοπος επίσης) κατασκεύασε αυτόν τον ναό στεγάζοντας αυτή την πέτρα πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου παγανιστικού ναού.

 Eορτή της Notre Dame του Puy γιορταστεί το 2016 και έπειτα το 2157

 

Η ταυτόχρονη διπλή εορτή της Notre Dame του Puy γιοτάζεται από τον 10ο αιώνα, όταν η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σύλληψης του Χριστού από το Άγιο Πνεύμα συμπίπτει με την Μεγάλη Παρασκευή , ημέρα όπου ο Χριστός πεθαίνει πάνω στον σταυρό. Αυτό το γεγονός το οποίο συγκεντρώνει πλήθη κόσμου από τις 25 Μαρτίου εώς τις 15 Αυγούστου θα γιορταστεί το 2016 και έπειτα το 2157. Κάθε χρόνο γίνεται μεγάλη περιφορά την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου περίπου 10.000 άτομα συγκεντρώνονται στους δρόμους του Puy.

Από κοινού με τους αγίους


Ο καθεδρικός Notre Dame του Puy είναι ένα από τα παλαιότερα ιερά της Παναγίας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι υπάρχει ένα προσκύνημα από τον πέμπτο αιώνα. Η Μαύρη Μαντόνα γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στις 15 Αυγούστου, η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου οι πιστοί κάνουν την περιφορά της στους δρόμους της πόλης.

Ο ναός είναι επίσης το σημείο εκκίνησης από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Αγίου Ιάκωβου της Κομποστέλας , μέσω Podiensis. Το πρωί μετά τις 7:00 έχει Θεία Λειτουργία, οι προσκυνητές μαζεύονται γύρω από το άγαλμα του προστάτη τους  Αγίου Ιάκωβου, μπορείτε να το δείτε μετά τις σκάλες τις εσωτερικές στα δεξιά σας. Στη συνέχεια παρουσιάζονται λέγοντας με θάρρος από που έρχονται και που σκοπεύουν να πάνε, εάν το γνωρίζουν! Μετά την ευλογία, λαμβάνουν από τα χέρια μιας θρησκευόμενης το créanciale (ένα βιβλίο) το οποίο προορίζεται για έναν προσκυνητή που προσεύχεται ή για έναν περαστικό τουρίστα. Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις μ’αυτό το βιβλίο στην Κομποστέλα, αλλά δυσκολότερο είναι να αγγίξει την καρδιά σου, έτσι ώστε να αγγίζεις την καρδιά του Θεού. Αυτό είναι που λέμε η "κοινωνία των αγίων».