Katedraalin historiaa — Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Outils personnels

Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Katedraalin historiaa

LE PUYN KATEDRAALI: SYMBOLIIKKA USKON PALVELUKSESSA

Pyhän Jaakobín tien risteyskohdassa sijaitseva Le Puyn maailmanperintökohteeksi luokiteltu Marian ilmestyksen katedraali on monella tavalla kiehtova:

  •  Katedraali ikään kuin riippuu tyhjän päällä. Se muistuttaa valtavaa laivaa, jonka keula kurkottaa kohti pyhiinvaeltajia ottaakseen heidät vastaan sisimpäänsä. Sinne noustaan kallion kylkeä myötäileviä portaita, jotka jatkuvat kirkkolaivan alla ja saattavat tulijan aivan kuorin eteen.
  • Romaanista tyyliä oleva kirkko on rakennettu goottilaisena aikana ja siihen yhdistyvät sopusointuisesti barokin elementit. Tämä näkyy erityisesti Marialle omistetussa kuorissa, missä nämä lukuisat erilaiset vaikutteet ovat havaittavissa: bysanttilainen, italialainen, mozarabialainen. Siitä huolimatta kuorin harmonisuus rauhoittaa ja lohduttaa.
  • Katedraali on Mustalle Madonnalle omistettu pyhäkkö. Keskiajalla se oli Euroopan tärkeimpiä Marian kunnioittamiselle omistettuja paikkoja. Alkuperäinen kirkkorakennus oli rakennettu muistuttamaan valtavaa pyhäinjäännöslipasta. Perimätiedon mukaan kuningas Ludvig Pyhä oli tuonut ristiretkiltään etiopialaista alkuperää olevan Neitsyen patsaan ja lahjoittanut sen kirkolle. Se Neitsyen patsas kuitenkin poltettiin vallankumouksen melskeissä. Tuhotun patsaan tilalle saatiin nykyinen 1600-luvulta peräisin oleva patsas.
  • Alkuperäinen pyhäkkö, jonka tämä nykyinen romaaninen katedraali on korvannut, oli pystytetty Neitsyt Marian kehotuksesta. Neitsyt Maria ilmestyi sairaalle naiselle, kun tämä makasi kivipaadella anoen parantumista. Nainen parani, ja kiveä on sen jälkeen kutsuttu kuumekiveksi. Nyt kiveä säilytetään pienessä kappelissa Marian kuorin vieressä. Le Puyn piispa pyhä Evodius (ranskaksi Saint Vosy) rakennutti tämän kirkon muinaisen pakanallisen temppelin sijoille; arkkitehtinä toimi pyhä Scutarius (myöhemmin piispa hänkin).

 Seuraavaa riemuvuotta vietetään 2016, sitä seuraava on vasta vuonna 2157

 

Jo tuhannen vuoden ajan Le Puyssä on vietetty erityistä riemujuhlaa (Jubilé) aina silloin, kun Marian ilmestyspäivä eli Jeesuksen sikiäminen Pyhästä Hengestä ja pitkäperjantai, Jeesuksen kuolinpäivä, osuvat samalle päivälle. Seuraavaa riemuvuotta vietetään 2016, sitä seuraava on vasta vuonna 2157. Tapahtuma houkuttelee paljon kansaa, eikä riemujuhla rajoitu vain yhteen päivään, vaan sitä vietetään Le Puyssä usean kuukauden ajan (25.3. - 15.8). – Vuosittain Marian taivaaseenottamisen päivän kulkueeseen osallistuu täällä jopa 10 000 ihmistä. 

 

PYHIEN YHTEYDESSÂ

Le Puyn Notre-Dame -katedraali on Euroopan vanhimpia Neitsyt Marialle omistettuja pyhäkköjä. Tänne on tehty pyhiinvaelluksia aina 400-luvulta alkaen. Täällä kunnioitetaan Mustaa Madonnaa. Erityisen juhlallisesti vietetään Marian ilmestyspäivää (25.3.) sekä Marian taivaaseenottamisen päivää (15.8.). Silloin Neitsyen patsasta kannetaan kulkueessa pitkin kaupungin katuja.

Useimmat pyhiinvaeltajat lähtevät Pyhän Jaakobin tielle juuri täältä. Kello seitsemältä vietettävän aamumessun jälkeen lähtijät kokoontuvat suojeluspyhimyksensä Jaakobin ympärille. Tämän patsas näkyy oikealla heti noustuanne kirkkosaliin johtavat keskusportaat. Vaeltajat esittäytyvät lyhyesti. He kertovat, mistä ovat tulleet ja mihin asti aikovat tällä vaelluksellaan, jos sen ovat jo etukäteen päättäneet.

Matkaan siunaamisen jälkeen paikalla oleva sisar antaa heille pyhiinvaeltajan passin ja leiman. He voivat myös ottaa mukaansa jonkun toisen pyhiinvaeltajan tai paikalla olevan turistin rukouspyynnön. Ei ole tarkoitus kantaa sitä koko matkaa Santiagoon asti, vaan ennen kaikkea tallentaa rukous omaan sydämeensä, mistä se lopulta saavuttaisi Jumalan sydämen. Tätä kutsumme pyhien yhteydeksi.