Istoria Catedralei — Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Outils personnels

Cathédrale Notre-Dame du Puy-en-Velay

Istoria Catedralei

Catedrala din Puy, un simbol in serviciul credintei

Clasata in patrimoniul mondial Unesco ca punct de plecare al pelerinilor Saint Jacques de Compostelle, catedrala este fascinanta prin urmatoarele aspecte:

  • Suspendanta in gol, se asemana cu un gigant vas unde prora este indreptata catre pelerini spre ai primii in inima sa, printr-o scara ce urmareste roca, trecand pe sub catedrala si permitand sa ajunga in fata altarului.
  • Construita in stil roman in perioada gotica, uneste armonios elementele in stil baroc, in particular in zona altarului. Ea prezinta mai multe influente arhitecturale: bizantine, italiene, mozarab intr-o armonie linistitoare si reconfortanta.
  • Construita in Evului Mediu, este conceputa ca un imens vestigiu,reprezentand sanctuarul Fecioarei Negre. Statuia cea mai cunoscuta, de natura « etiopiana », oferita conform traditiei de catre Saint Louis, a fost arsa la revolutia franceza si apoi inlocuita cu statuia actuala, din secolul al XVII-lea.
  • Prima catedrala, cea care a fost inlocuita ulterior de aceasta catedrala romana, a fost ridicata la cererea Fecioarei Maria ce s-a aratat unei bolnave si pe care a vindecat-o pe cand aceasta se ruga pe piatra dolmen pe care o vom numi mai apoi „piatra febrila”. Aceasta se gaseste intr-o mica capela, langa altar. Episcopul de Puy, sfintul Vosy, ajutat de sfintul Scutaire (deasemenea episcop) au ridicat aceasta capela ce adaposteste piatra dolomen pe ruinele unui vechi templu pagan.

 Sarbatoarea  Maicii Domnului din Puy  este celebrata  în 2016, apoi în 2157

    

Sarbatoarea  Maicii Domnului din Puy este celebrata încă din secolul al zecelea atunci când data 25 martie ziua Bunei Vestiri,ziua concepţiei lui Iisus de către Duhul Sfânt, coincide cu Vinerea Mare, ziua morții lui Hristos pe cruce.  Acest eveniment care reuneste mulțimile de  credinciosi la douăzeci și cinci martie va fi un prilej de sarbatoare pana la data  de 15 august în 2016, apoi în 2157. În fiecare an  de Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului are loc o procesiune religioasa unde  aproximativ 10.000 de credinciosi se reunesc pe strazile din  Puy-en-Velay.

 

IN COMUNIUNE CU SFINTII

Catedrala Notre Dame din Puy este una din cele mai vechi catedrale cu hramul Sfintei Maria din Europa, la care venim in pelerinaj inca din secolul al V-lea. Fecioara Neagra este venerata, mai ales pe 25 martie, in ziua de Buna Vestire si pe 15 august, Sarbatoarea Adormirii Maici Domnului unde locuitorii din Puy o poarta in procesiune pe strazile orasului.

Catedrala este deasemenea punctul de plecare cel mai utilizat de catre pelerinii Santiago de Compostela, Via Podiensis. Dimineata dupa slujba de la ora 7 pelerinii se reunesc la statuia patronului spiritual, Sfântul Iacov pe care il veti observa odata ce veti trece scarile de la poalele catedralei pe partea dreapta. Ei se prezinta zicand pe scurt de unde vin si pana unde se gandesc sa mearga, daca stiu! Dupa slujba de binecuvantare ei primesc „pasaportul crestin” (la créanciale) din mainile unei credincioase si pot fi desemnati de catre alti pelerini sau de unii turisti de a se ruga pentru ei in drumul spre Santiago de Compostela. Nu este vorba sa transmita rugaciune pana la Sf. Iacov, dar ceea ce este cateodata cel mai dificil este de-al duce pana la inima lui, pentru ca el atinge inima lui Dumnezeu. Este ceea ce noi numim „comunitatea sfinţilor”.